Alles weten over jouw cholesterol?

Een hoog cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Maar deze is te beïnvloeden door 1) jouw waardes te meten, 2) te kijken naar voeding en leefstijl (roken, beweging, voeding, stress, slaap) en 3) al dan niet met hulp dit eerst aan te pakken. Daarom is het verstandig jouw cholesterol waarden te weten.

Know your numbers & take control!

En daar gaan we jou bij helpen! 

Boek een gratis Cholesterol Check in de maand November,

doe de test en bespreek direct jouw uitkomst met een van onze specialisten. 
Snel, eenvoudig, en heel fijn om te weten. 

t

stap 1

Alles weten over jouw cholesterol

stap 2

Boek een gratis test op onze kliniek

stap 3

Onze specialist vertelt direct de uitkomst

Boek vandaag jouw gratis Cholesterol Check in de maand november

Book een consult met jouw arts

Echt gratis?

Onze ambitie is om Nederland in kleine stapjes gezonder te maken. Door dit gratis aan te bieden denken wij deelnemers inzicht te geven in en bewuster te maken van hun cholesterol niveau. En dat ze anderen aansporen dit ook te weten. 
En ja, dat doen we voor de maand November gratis! 
Know your numbers & take control!

Boek vandaag jouw afspraak
In de maand November is de Check gratis!

De chemie van jouw cholesterol

Wat is cholesterol en waarom is het belangrijk om jouw cholesterolwaarde te weten?

Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam nodig heeft als bouwstof. Je lever maakt het grootste deel van het cholesterol zelf aan. De 2 belangrijkste cholesteroldeeltjes zijn LDL (low density lipoproteïne)  en HDL (high density lipoproteïne). LDL wordt slecht cholesterol genoemd en HDL goed cholesterol.

Naast cholesterol is vet in het bloed ook aanwezig in de vorm van triglyceriden. De vetten in de voeding bestaan voornamelijk in de vorm van triglyceriden. Een verhoging van het triglyceridengehalte in het bloed treedt kortdurend na elke maaltijd op. Triglyceriden worden normaal gesproken ook snel weer opgenomen uit het bloed. Dan daalt het gehalte in het bloed weer.

Hoe lager het triglyceridengehalte, hoe beter. Een verhoogd triglyceridengehalte draagt namelijk ook bij aan het ontstaan van slagaderverkalking. Maar het is niet zo’n duidelijke risicofactor als LDL-cholesterol. Gezond eten kan vaak helpen om het triglyceridengehalte te verlagen. De lever zorgt gewoonlijk voor een evenwicht tussen de hoeveelheid cholesterol die de lever maakt en het gehalte cholesterol in het bloed. De hoeveelheid cholesterol die de lever maakt, wordt beïnvloed door de leefstijl. Roken, weinig lichaamsbeweging en een eetpatroon met veel verzadigd vet kunnen het evenwicht verstoren. Daardoor kan een ongewenste verschuiving plaatsvinden naar meer LDL. Onverzadigd vet in de voeding zorgt juist voor minder LDL-cholesterol.

Waarom zou ik mijn cholesterol checken?

Hoog cholesterol kan gezondheidsproblemen geven en is een van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het is wel een risicofactor die (deels) te beïnvloeden is. De hoeveelheid cholesterol in jouw bloed verandert namelijk door wat je eet. Door ongezonde voeding gaat het omhoog. Ongezonde voeding wil zeggen: weinig groente en fruit, weinig volkoren producten, veel suiker en veel verzadigd vet.

Sommige mensen hebben aanleg voor een hoog cholesterol. Het lichaam maakt dan zelf te veel cholesterol aan. Hoe dat komt weten de wetenschappers nog niet.

Jouw cholesterol kan ook hoog zijn doordat hoog cholesterol in jouw familie voorkomt. Dit komt bij 1 op de 450 mensen voor. Bij erfelijk hoog cholesterol is het risico hoger om op jonge leeftijd hart- en vaatziekten te krijgen.

In 2 gevallen kan het cholesterol in je bloed het risico op hart- en vaatziekten vergroten: als het cholesterolgehalte te hoog is en als de verhouding tussen de soorten LDL-cholesterol en HDL-cholesterol scheef is. Deze scheve verhouding geeft een hoog risico. 

Een verhoogd cholesterol is geen ziekte. Als jouw cholesterol jarenlang te hoog is, kan het in de wand van jouw bloedvaten ophopen. Jouw bloedvaten worden daardoor nauwer. Ze kunnen dan dicht gaan zitten.

Dit kan problemen geven met hart- en bloedvaten en bijvoorbeeld angina pectoris (pijn op de borst), nierschade, een hartinfarct of een beroerte veroorzaken.

Hoeveel cholesterol zit er normaal in jouw bloed?

Vier waardes van cholesterol worden gemeten (met een vingerprikje): totaal cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol en triglyceriden. Zie hieronder de normaalwaarden (bij gezonde mensen die geen medicijnen gebruiken en nog geen hart- en vaatziekte hebben):

1) Totaal cholesterol -> norm = 5mml/L

– Een totaal cholesterol onder de 5 mmol/L is goed.
– Meer dan 8 mmol/L noemen we sterk verhoogd.

2) LDL-cholesterol -> norm = 3mml/L

– Een LDL-cholesterol onder de 3 mmol/L is goed.
– Door een hoger LDL-cholesterol kunnen bloedvaten verstopt raken.

3) HDL-cholesterol -> norm = 1mmol/L

– Een HDL-cholesterol boven de 1 mmol/L is goed.
– Het HDL-cholesterol in uw bloed mag hoog zijn. Dat is juist goed voor je bloedvaten.

4) Triglyceriden -> norm = 1mmol/L

– Triglyceriden onder de 2 mmol/L is goed.
– Een hogere waarde geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Hoe kun je je cholesterol verbeteren?

De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.

Verder heeft het cholesterol in voedingsmiddelen, zoals in eieren, orgaanvlees, paling en garnalen, een klein effect op het cholesterolgehalte in het bloed.

Lukt het niet om met voeding je cholesterolwaardes onder controle te krijgen, dan is medicatie soms de manier om dit te doen. Maar belangrijk is eerst 1) jouw waardes meten, 2) kijken naar voeding en leefstijl (roken, beweging, voeding, stress, slaap) en 3) al dan niet met hulp dit eerst aanpakken. Know Your Numbers!

 

Hoe ervaren onze clienten Holland Health Clinic

Lees wat anderen over ons zeggen

 

Boek vandaag jouw afspraak
In de maand November is de Check gratis!