De effecten van een te hoog cholesterol

De effecten van een te hoog cholesterol


Article written by: Steven van Randwijck, 
founder Holland Health Clinic

Van een te hoog cholesterol merk je vaak helemaal niets. Je hebt geen klachten en merkt geen veranderingen aan jezelf. Dat is erg tricky, want een te hoog cholesterol is wel gevaarlijk en kan bijvoorbeeld leiden tot een beroerte of hartinfarct. Het is dus belangrijk om inzicht te hebben in je cholesterol, ook al is er voor je gevoel niets aan de hand. 

Hoog cholesterol is een risico voor hart- en vaatziekten omdat een hoog cholesterol kan leiden tot slagaderverkalking, wat op zijn beurt voor de meeste hart- en vaatziekten zorgt. Bij slagaderverkalking worden slagaders steeds nauwer. Cholesteroldeeltjes en andere vetachtige stoffen blijven kleven aan de wanden van slagaders. Dit zorgt ervoor dat bloed niet meer makkelijk en vrij door kan stromen. Het gevolg daarvan is dat organen onvoldoende zuurstof krijgen, dat kan ernstige effecten teweeg brengen. Ook vergroot de vernauwing van de bloedvaten de kans op het ontstaan van een bloedprop. 

Slagaderverkalking komt voor wanneer je jarenlang een te hoog cholesterolgehalte hebt. Dit kan o.a. angina pectoris (pijn op de borst), nierschade, een hartinfarct of een beroerte als gevolg hebben. 

In de meeste gevallen wordt een hoog cholesterol veroorzaakt door wat je eet. Als je ongezond eet, waarbij je weinig fruit, groenten en volkorenproducten binnenkrijgt en juist veel suiker en verzadigd vet, kan dit een hoog cholesterol veroorzaken. Ook zijn er mensen met een aanleg voor hoog cholesterol, het lichaam maakt daar dan uit zichzelf te veel van aan. Ten slotte kan een hoog cholesterol voorkomen in de familie, dit is slechts in een heel klein deel van de gevallen de oorzaak. 

Op tijd inzicht hebben in je cholesterolwaarden is belangrijk. Dit wordt gedaan door een bloedonderzoek. Benieuwd naar jouw cholesterolwaarden? November staat bij ons in het teken van cholesterol, daarom krijg je deze maand een gratis Cholesterol Check. Inclusief advies en consult met een van onze specialisten. Maak hier direct een gratis afspraak.