Ervaringen van anderen

 

Feedback van en beschrijvingen door onze cliënten en de pers

ZIJN JOUW HORMONEN IN BALANS?

Artikel van https://forever39.nl/zijn-jouw-hormonen-in-balans/, door Monica/

Weet jij of je hormonen in balans zijn? Of heb je misschien last van stemmingswisselingen, onverklaarbare gewichtstoename of een slapper wordende huid? Dan kan het zo maar zijn dat je hormonen niet goed functioneren. Super belangrijk dus om te weten hoe het met je hormonen is gesteld. Dus toen ik onlangs een uitnodiging van Holland Health Clinic kreeg om mijn hormonen te laten checken, zei ik meteen ja. Lees hier alles over mijn hormonencheck.

HORMONEN

Hormonen zijn razend belangrijke helpertjes in je lichaam. Ze zijn van invloed op je uiterlijk, denkvermogen, interne functies en emotionele stabiliteit. Je hebt dus baat bij een goed werkend hormoonstelsel. Als je hormonen niet in balans zijn, kun je bijvoorbeeld last hebben van stemmingswisselingen, gewichtstoename, stress of een slappere huid. Om zeker te weten hoe het met je hormonen staat, laat je deze checken tijdens een onderzoek. Hierna kun je gericht actie ondernemen om de klachten te verhelpen, door het aanpassen van je leefstijl of het volgen van een hormoontherapie. Bijvoorbeeld hormonale subsitutie therapie kan het leven een stuk prettiger maken. En maak je geen zorgen, dit is niet gevaarlijk. Mits je jezelf maar laat begeleiden door een deskundige arts en bio identieke hormonen neemt. Bio identieke hormonen zijn hormonen die precies dezelfde chemische formule hebben als lichaamseigen hormonen.

DE CHECK

Ik was al een keertje bij Holland Health Clinic op bezoek geweest om om mijn algehele gezondheid te laten testen. Zie hier voor het eerdere artikel dat ik hier over schreef. Deze keer kwam ik dus speciaal voor het in kaart laten brengen van mijn hormonen. Allereerst vulde ik bij dokter Marguerite een vragenlijst in over mijn algehele gezondheid en lifestyle. Bijvoorbeeld over mijn slaapritme, eetpatroon en beweging. Ook werd er een bloed afgenomen, voor een uitvoerige analyse in het laboratorium. Tot slot mocht ik op de weegschaal en werd mijn buikvet gemeten. Binnen een uur was de check klaar en stond ik weer buiten.

 

BLOEDONDERZOEK

Tijdens de bloedafname worden diverse waarden getest. Het gaat om de 7 belangrijkste hormonen, cholesterol, en de nieren- en schildklierfunctie. Hiermee wordt het zogenaamde cardiovasculair risicoprofiel in kaart gebracht. Uiteraard was ik erg nieuwsgierig naar mijn bloedonderzoek. Bloedwaarden zijn nl. objectief en laten je haarfijn weten hoe de vlag ervoor hangt. Allereerst de hormonen. Die zijn bij mij allemaal min of meer in orde, dus dat is mooi. Ook de andere bloedwaarden waren keurig en niet bijzonder. Weinig nieuws onder de zon dus, maar dat is alleen maar goed.

BUIKVET

Tijdens mijn bezoek aan de kliniek werd ook mijn buik opgemeten. Mijn buikomvang blijkt met zo’n 13 centimeter te zijn afgenomen, yes! Dit is o.a. verklaarbaar door mijn Coolsculpting behandelingen en het feit dat ik veel meer ben gaan bewegen (vooral krachttraining). Ook eet ik elke dag flinke porties groenten. Evengoed is mijn buikvetpercentage nog altijd aan de hoge kant en zou het echt nog wel wat mogen slinken. Maar helemaal onverklaarbaar is het niet, want ik heb nogal een zwak voor calorierijke noten. Heerlijk, al die walnoten, paranoten en pinda’s (geen echte noten, maar toch)…… De geadviseerde hoeveelheid van een handje per dag, overschrijd ik met gemak 3 of 4 keer. Tja, dat helpt natuurlijk niet echt.

ALCOHOL

Ook bleek uit het onderzoek dat mijn alcoholconsumptie nog altijd boven de norm is. Het is nl. de bedoeling dat je als vrouw maximaal 7 eenheden per week drinkt. Deze norm haal ik eerlijk gezegd bij lange na niet, met al die heerlijke wijnen hier in Zuid-Frankrijk…. Dit helpt trouwens ook niet echt bij het terugbrengen van mijn buikvet ;-).

ADVIES

Naar aanleiding van alle onderzoeken, kreeg ik van dr. Marguerite een advies op maat om mijn gezondheid te verbeteren. Een belangrijke focus, je raadt het al, is het verminderen van mijn buikomvang. Dit zou ik kunnen realiseren door het halveren mijn dagelijkse dosis nootjes (snik…). Verder is het echt zaak om mijn alcoholconsumptie terug te brengen naar maximaal 7 eenheden per week. Dat laatste wordt in ieder geval een stuk gemakkelijker nu het zomerseizoen voorbij is. Ook nootjes probeer ik bewuster te eten.

TOT SLOT

Met de hormonencheck krijg je op een degelijke en onderbouwde wijze inzicht in de status van je hormonen. Zeker voor vrouwen is dit belangrijk, aangezien wij vroeg of laat een keer tegen de overgang aanlopen. Met alle mogelijke hormonale ongemakken van dien. Door een eventuele disbalans in kaart te brengen, kun je er op een doeltreffende wijze iets aan gaan doen, bijvoorbeeld door hormoonsuppletie. Ook drukt de check je met de neus op de feiten, zodat je betere keuzes kunt maken qua lifstyle. Hiermee kun je ook toekomstige hormonale ongemakken uitstellen of voorkomen. Kortom, ik kan het van harte aanbevelen om een keer je hormonen te laten checken!

Wil je meer informatie over de hormooncheck? Zie dan de website van Holland Health Clinic

Heb jij je stress levels onder controle? Laat ze meten bij Holland Health Clinic
Iedereen heeft een portie “gezonde stress” nodig om dagelijks te kunnen functioneren. Deze ‘fight or flight’ stressreactie hebben we nodig om snel te kunnen reageren in levensbedreigende situaties. Bijvoorbeeld: je rijdt in de auto op een provinciale weg en je moet inhalen. Je maakt de actie en ineens zie je een tegenligger op je afkomen. Je geeft nu nog meer gas (adrenaline, cortisol en insuline gaan omhoog) om in te halen en je redt het op het nippertje. Je hart bonkt, de bloeddruk gaat omhoog, je spieren spannen aan en je bent hoog alert. Na deze actie zal het lichaam zo snel mogelijk de oude situatie weer oppakken en er zal weer evenwicht zijn tussen adrenaline en cortisol. Deze cascade van hormonen en getriggerde fysiologische veranderingen helpen je de situatie aan te kunnen.

Chronische stress geeft schade
Helaas kan het lichaam ook te sterk reageren op stressvolle situaties die niet levensbedreigend zijn, zoals werkdruk, familie problemen en zelfs dagelijkse files op de weg. Bij ongezonde langdurige stress is er sprake van een constante verhoging van de adrenaline- en cortisol spiegel. Deze chronische stress draagt bij aan verhoogde bloeddruk en het vormen van vaatstolsels, maar ook veranderingen in de hersenen, die weer bijdragen aan depressie en angststoornissen. Chronische stress is daarnaast een belangrijke factor bij overgewicht: direct omdat je meer gaat eten (cortisol geeft meer trek), indirect omdat je door minder slaap en minder beweging aankomt. In Amerika heeft cortisol dan ook de bijnaam “death hormone”.

Meet je cortisol level
Cortisol kunnen we meten op verschillende manieren. Tot nu toe was bloed en speeksel de enige mogelijkheid. Omdat cortisolspiegels van nature door de dag heen schommelen, heb je altijd meerdere metingen op een dag nodig. En dan heb je nog alleen maar de waarde van die ene dag. Nauwkeuriger bij chronische stress is een lange termijn bepaling van cortisol. Het Erasmus Medisch Centrum heeft een test ontwikkeld, waarmee we tot 3 maanden terug de gemiddelde cortisol level kunnen meten. Dit gebeurt via haaranalyse.
Voel jij je gestresst? Wil je dingen veranderingen en meer controle? Het Stress Control programma van Holland Health Clinic laat je zien waar je nu staat en begeleidt je naar een stressvrije manier van leven door de combinatie van metingen, psychologische coaching en medische blik van onze artsen.

We laten onze auto’s elk jaar keuren en elk half jaar brengen we braaf een bezoekje aan de tandarts, maar we kloppen pas bij de huisarts aan zodra we twijfelen aan onze gezondheid of zelfs pas als er echt iets mis is. Met een jaarlijkse ‘health check’ kun je je gezondheid in de gaten (laten) houden, waardoor je hopelijk nog lang fit en gezond blijft. Gezondheidsnet testte het voor je uit!

Het klinkt veelbelovend, zo’n ‘health check’, maar wat is het precies? Het is een preventief gezondheidsonderzoek dat in Nederland door diverse klinieken en zorgverzekeraars wordt aangeboden. Holland Health Clinic biedt echter als enige in Nederland een health check met een holistische benadering: je wordt zowel fysiek als mentaal onderzocht. Vervolgens worden de testen direct doorgestuurd naar medisch specialisten, met wie ze samenwerken.
Mijn gezondheid

Ik vind mezelf bovengemiddeld gezond: ik sport zo’n drie tot vier keer in de week, ik let op mijn voeding en ik ben niet of nauwelijks ziek. Als webredacteur bij Gezondheidsnet ben ik dan ook geïnteresseerd in alles wat met gezondheid te maken heeft. Nu vraag je je misschien af waarom ik dan zo’n check doe. Er mankeert mij toch niks? Dat lijkt misschien zo, maar niemand is 100 procent gezond. Dat kan ook niet, want je hebt weleens stress in je leven of je hebt drukke perioden waarin je minder goed voor jezelf zorgt. Dat is volkomen normaal. Ik ben bijvoorbeeld best snel moe, dus ik ben benieuwd of ik iets mis in mijn voeding. Door een health check kan ik mijn leefstijl verbeteren, waardoor ik me (hopelijk) nog beter ga voelen.

Health check
Tijd voor de check! Ik heb een afspraak bij mijn arts Marguerite van Randwijck. Ze vertelt wat ik van de health check kan verwachten en stelt me veel vragen over mijn gezondheid en die van mijn familie. Na het gesprek krijg ik de opdracht wat balans-, rek- en coördinatieoefeningen te doen. Op wat gestuntel na, gaat dat aardig goed. Ik merk dat mijn arts echt de tijd voor mij neemt – heel fijn!

Zodra het fysieke gedeelte achter de rug is, mag ik gaan zitten in een relaxte stoel voor het mentale aspect. Ik vul op een iPad wat vragen in over hoe ik me de afgelopen twee weken voelde en hoe ik geslapen heb. Daarna wordt mijn bloeddruk gemeten: die is volgens mijn arts heel netjes. Gelukkig maar! Een hartfilmpje mag ook niet ontbreken. Ik word heel hightech met speciale apparatuur aan de iPad gekoppeld, waarna de gegevens direct naar de cardioloog verstuurd worden. Ook wordt mijn bloed geprikt om te kijken of ik iets mis qua vitamines of mineralen. Dit hoefde ik niet per se te doen, maar ik wil natuurlijk wel weten waar mijn vermoeidheid vandaan komt.
Ten slotte wordt er nog een plukje uit mijn haar geknipt: hiermee kunnen ze het niveau van het stresshormoon cortisol meten. Dit hormoon kunnen ze in het haar tot wel drie maanden terugzien. Na afloop krijg ik nog een Fitbit om die mij nog een week ‘in de gaten houdt’. Zo kunnen ze zien hoeveel ik die week beweeg. Na twee weken moet ik terugkomen en krijg ik de uitslag.

De uitslag
Na ruim twee weken was het zover: ik had een vervolgafspraak bij mijn arts om de uitslag te bespreken. De uitslag bleek nog positiever te zijn dan ik had verwacht. Mijn bloedwaarden zien er allemaal goed uit. Ik mag alleen iets meer op mijn vitamine B12-inname letten. Het is geen tekort, maar de arts ziet deze waarde liever wat hoger. Dat verklaart waarschijnlijk meteen waarom ik wat sneller last heb van vermoeidheid. Daarom zal ik mijn voedingspatroon de komende tijd nog iets beter onder de loep nemen. Verder valt mijn stresslevel binnen de norm en beweeg ik dagelijks voldoende. Toch heel fijn om te weten!
Ik ben een vrij onrustige en lichte slaper, dus ik krijg ook nog de tip mee naar huis om na 21.00 uur niet meer op mijn telefoon, tablet of laptop te kijken. Ik kende natuurlijk al het verstorende effect van blauw licht op het slaap-waakritme, maar uit automatisme zit ik toch na 21.00 uur nog wel op social media te kijken. Hier probeer ik dus zeker aan te werken.

Mijn ervaring
Ik vond het leuk en interessant om eens een health check te mogen doen. De holistische benadering van Holland Health Clinic vind ik vooral heel prettig. Door de nauwe samenwerking met allerlei medisch specialisten wordt er gekeken naar alle aspecten van je gezondheid. Ter vergelijking: als je naar de huisarts gaat, dan ga je er vaak pas heen als je echt wat mankeert en word je behandeld op één bepaald aspect. Heb je na de health check begeleiding nodig om je leefstijl te verbeteren? Dan kun je dit ook krijgen bij de kliniek. Je wordt dus niet aan je ‘lot’ overgelaten. Ook prettig: je krijgt een rapport van je waarden en gezondheidsadvies later via mail en per post toegestuurd.
Er is best wat kritiek op dergelijke health checks, omdat het een momentopname is en daardoor schijnzekerheid zou bieden. Natuurlijk is het een momentopname en biedt het geen garantie dat je echt gezond 80 jaar of ouder wordt, maar het geeft wel een goede indicatie van je gezondheid. Doe je de health check elk jaar, dan kun je met kleine verbeteringen een groot verschil maken voor je gezondheid. En dat is ook wat waard, toch?

Naast een botoxje hier en een fillertje daar, is ook een Health Check de normaalste zaak om te doen in Hollywood. En zo’n celebritytrend vliegt al snel over, daarom is online redacteur Eline benieuwd wat zo’n Health Check nu eigenlijk inhoudt.  

Een Health Check kun je een beetje zien als een APK-keuring voor je lichaam. Ik kwam via via terecht bij Holland Health Clinic, die op de website vermelden dat ze met een 360 graden blik de verschillende facetten van je gezondheid in kaart brengen. Daarvoor hebben ze een heel team van artsen en andere specialisten zoals een bewegingswetenschapper, een psycholoog en een voedingsdeskundige voor je klaarstaan en gebruiken ze de meest moderne meettechnieken. Ik besloot een afspraak te maken en werd hartelijk verwelkomd door de dokter die mij was toegewezen. 

Holistisch   

Laat ik me niet onnodig bang maken als ik preventief m’n gezondheid laat onderzoeken? Dokter Marguerite van Randwijck vertelt me dat het bij Holland Health Clinic niet de bedoeling is om ziektes op te sporen en zo angst te zaaien, maar om een totaalbeeld te schetsen van je gezondheid zodat je op tijd de juiste actie kunt ondernemen om gezondheidswinst te behalen. Met een mooi woord wel gezegd: een holistische aanpak.   

Kwaaltjes 

75 minuten lang vul ik vragenlijsten in over van alles en nog wat: erfelijke ziektes, mijn eetpatroon, fysieke gezondheid, psychische gesteldheid en mijn slaappatroon. Ik word helemaal door de molen gehaald, maar dat vind ik niet erg want Marguerite stelt me op mijn gemak, is realistisch en gelukkig ook een en al luisterend oor. Ik geef bijvoorbeeld aan dat ik al heel lang het vermoeden heb dat ik een voedselintolerantie heb maar telkens niet kan uitvinden voor wat precies. Zij vertelt me dat ze daar specifiek op zal testen en vraagt zelfs of er andere dingen zijn waar ik me zorgen over maak en waar ik wil dat ze op focust. Fijn, want met een aantal verschillende kwaaltjes kan ik niet terecht in een tienminutengesprekje bij de huisarts. Na alle vragenlijsten wordt mijn bloeddruk gemeten, er wordt bloed afgenomen, mijn longen worden gecheckt, er wordt een hartfilmpje gemaakt en ik moet een bewegingstest doen om te zien hoe sterk en lenig ik ben. Aan het eind krijg ik een fitbit mee om mijn slaap- en bewegingspatroon te meten.   

Uitslag  

In het tweede gesprek krijg ik mijn uitslagen en ben ik enorm verbaasd over hoe uitgebreid het onderzoek is geweest. Werkelijk alles hebben ze doorgetest, van mijn vitaminelevels tot het functioneren van mijn organen, van mijn hormoonspiegel tot mijn slaappatroon. Blijkt dat mijn schildklier niet helemaal werkt zoals hij zou moeten werken en dat ik wat vitaminetekorten heb. Niks ernstigs, maar wel iets waar ik zelf wat aan kan doen om mijn algehele fysieke gesteldheid te verbeteren. Ervoor zorgen dat ik minder moe ben bijvoorbeeld. Er is geen aantoonbare voedselintolerantie, uitgekomen, maar Marguerite biedt mij ook om me daar verder bij te helpen door middel van een uitgebreider allergenen onderzoek. Alle tot nu toe gegeven uitslagen krijg ik netjes mee in een rapport.   

De Health Check was voor mij een eye-opener, al is het alleen al omdat ik bewuster bezig ben geweest met het kijken naar verschillende aspecten van mijn eigen gezondheid. Een Health Check biedt natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar bewuster bezig zijn met je leefstijl is nooit verkeerd.    

STARTER VAN DE WEEK Holland Health Clinic

PERSOONLIJKE PREVENTIEVE GEZONDHEIDSZORG

AMSTERDAM – “Ik vond het tijdens mijn studie geneeskunde al raar dat je pas naar de dokter gaat als je ziek bent”, vertelt Marguerite van Randwijck. Samen met haar man Steven richtte de arts de Holland Health Clinic op, een kliniek voor preventieve gezondheidszorg. “Want veel ziekten zijn te voorkomen. Cliënten kunnen dan ook bij ons een Health Check doen, die uitgebreid onderzoek naar hun gezondheid én levensstijl combineert. Deze check wordt door een team van specialisten geanalyseerd en daar rolt een persoonlijk leefstijladvies uit.”

Het gaat bij de Holland Health Clinic niet om het opsporen van eventuele ziektes, zoals bij de zogenaamde pre-scan, een MRI-afbeelding van het hele lichaam die elders wordt aangeboden, maar om het voorkómen ervan. “Ruim 60% van de ziektes ontstaan door leefstijl. Wij zijn op zoek naar gezondheidswinst, niet naar ziektes”, benadrukt Steven van Randwijck, die een jaar geleden zijn carrière als interim manager afsloot om zich volledig op de Holland Health Clinic te richten. “Mochten er uit ons onderzoek toch iets verontrustends komen, dan verwijzen we uiteraard door naar de huisarts”, vult zijn vrouw aan.

Geen scans van het hele lichaam dus, voor wie bij de kliniek aanklopt voor advies.  Marguerite: “We onderzoeken hoe het lichaam nu functioneert in combinatie met de levensstijl van onze cliënten. Hoeveel beweeg je? Hoe slaap je? Wat eet je? Hoe zit je in je vel? Onder andere door middel van consulten, een fit bit (een tracker die activiteit en slaapritme registreert), onderzoek, oefeningen, bloedonderzoek en een hartfilmpje proberen we een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van iemands gezondheid. Deze combinatie van onderzoek en leefstijl geeft inzicht nu en kennis voor de toekomst. En natuurlijk advies om je gezondheid te verbeteren dat makkelijk haalbaar is. Kleine stapjes maken al groot verschil”

De Health Check kost 350 euro. De basisverzekering vergoedt dit niet;  afhankelijk van de zorgverzekeraar wordt preventieve zorg bij een aanvullend pakket (deels) vergoed. Wie daar behoefte aan heeft kan na de Health Check ook met dezelfde specialisten van de kliniek aan de slag om aan een betere gezondheid te werken middels het Health Control Programma.

Het continue multidisciplinair werken met de diversiteit aan specialisten rondom een cliënt binnen de kliniek is volgens het echtpaar het onderscheidende aan hun concept. “Ons team bestaat niet alleen uit diverse artsen, maar ook uit voedingsdeskundigen, bewegingswetenschappers en psychologen. Samen bekijken we iedere cliënt. We leren ook veel van elkaar. Als arts weet je heel weinig van voeding. Sinds we hiermee begonnen zijn heb ik al veel nieuwe inzichten opgedaan”, schetst Marguerite. “Alle specialisten zijn parttime aan ons verbonden, dat stimuleren we ook zodat ze kennis van buitenaf mee blijven nemen en we onze werkwijze ‘fris’ houden“, vult Steven aan.

De clientèle van de kliniek, die afgelopen november haar deuren opende, bestaat vooralsnog vooral uit vrouwen boven de veertig. Dat is ook de doelgroep van Marguerites andere onderneming: Doctors at Soap, klinieken voor kleine cosmetische ingrepen gelinkt aan een schoonheidssalon. “Deze vrouwen zijn bewust bezig met hun lichaam en bereid daar geld aan uit te geven”, ziet de onderneemster. “Maar we heten niets voor niets Holland Health Clinic en niet Amsterdam Zuid Health Clinic”, lacht ze.  “We zijn net begonnen. Het is onze ambitie om alle mannen en vrouwen in heel Nederland te helpen gezonder te worden.”

De eerste stappen op dat gebied zijn inmiddels gezet. “Uiteindelijk willen we vijf flagship klinieken in de grote steden hebben en daarnaast zo’n 150 pop-ups in het hele land, waar ons team van specialisten op regelmatige basis spreekuur houden”, schetst Steven. “Onze eerste pop-up clinic in Zaandam is inmiddels een feit en komende week opent de tweede pop-up clinic in het WTC. Dat is toch prachtig?”

Ik eet gezond, slaap meestal goed en doe regelmatig aan sport, toch voel ik me al een tijd ongelofelijk moe. Wat kan ik nog meer doen om me weer energiek te voelen?’

Stèfanie IJzer, arts bij de Holland Health Clinic:
‘Je energie in balans houden is in deze maatschappij niet altijd even makkelijk. Niet alleen is de aarde de afgelopen twintig jaar een stuk voller geworden, waardoor het verkeer drukker is en we kleiner gaan wonen, maar er kan ook gewoon veel meer: 24/7 televisie, computer en telefoon, zeven dagen per week je boodschappen kunnen doen, uitgaan, festivals, vrienden, familie, (verre) reizen maken en werken. We vinden het allemaal heel normaal. Op alle fronten is het leven een stuk drukker geworden.’

Moe van voeding
‘Bovendien is eten overal en de hele dag door verkrijgbaar. En in veel voeding zitten hoge aantallen toegevoegde suikers met schommelende glucosespiegels tot gevolg. Door deze voedingsmiddelen standaard in je eetpatroon te hebbenen dus die bijkomende schommelingen, kun je ook moe worden.’

Tel je stappen
Met de komst van alle technieken zijn we minder gaan bewegen. Probeer maar eens 10.000 stappen per dag te halen met een kantoorbaan, niet te doen bijna! Waar vroeger hygiëne het grootste probleem voor de gezondheid was, zijn nu voeding, stress en gebrek aan beweging de grootste problemen.’

Meten = weten
‘Als je je ondanks goede voeding, regelmatig sporten en goed slapen moe voelt, is er toch ergens iets niet in balans. Om te kunnen zien wat dat precies is, kun je jezelf eens ‘360 graden’ na laten kijken. Een mogelijkheid hiervoor is een Green Zone© Health Check. Bij deze Health Check kijkt je arts samen met specialisten op het gebied van voeding, beweging en psychologie naar de diverse aspecten van lichaam en geest. Zo word o.a. je bloed nagekeken (hoe functioneert je schildklier), wordt er gekeken naar wat je drinkt en eet, of je voldoende vitamines binnen krijgt, hoe je spieren werken en wordt met een fitbit je slaap en beweging gemeten. Ook kan met een haartest je cortisol (stresshormoon) van de afgelopen 3 maanden gemeten worden. Deze data worden vergeleken met wat je ideaal zou moeten doen. En die ideale situatie is de Green Zone©.’

Inzicht
‘De combinatie van psyche, voeding, beweging maakt veel duidelijk. Soms denk je dat je gezond eet, maar blijk je toch veel glucose-schommeling te hebben. Of blijkt dat je te weinig vezels eet. Soms denk je dat je goed slaapt (want je slaapt ruim acht uur), maar sta je drie keer per nacht op om naar de wc te gaan. Of denk je geen stress te hebben, maar plan je wel je sociale agenda helemaal vol. Inzicht in hoe je lichaam en geest werken, helpen je grip te krijgen op je energielevel. Maar je moet het dus wel eerst even meten…’

HEALTH-APK

Niet alleen je auto, maar ook je gezondheid kun je jaarlijks preventief laten checken. Een standaard healthcheck (€350) kun je laten uitvoeren bij de Holland Health Clinic in Amsterdam. Met tests, metingen en vragenlijsten wordt gekeken hoe je er fysiek voor staat en hoe je nog gezonder kunt leven En je kunt de kans op ziektes op lange termijn reduceren. Voorkomen is beter dan genezen, toch?

Gezond het nieuwe jaar in, dat willen we natuurlijk allemaal. Vraag jij je af of je wel gezond bent? Steeds meer mensen laten een healthcheck doen. Dat kan bijvoorbeeld bij Holland Health Clinic. 

Wat?

Deze Health Check is een ‘APK voor je gezondheid’ en bestaat uit drie consulten (intake, resultaten en follow up consult) met jouw Holland Health Clinic arts. Via metingen, laboratoriumtesten en vragenlijsten wordt jouw huidige gezondheid en lifestyle onderzocht. Door deze 360 graden benadering krijg je een helder inzicht in jouw gezondheidsstatus op het gebied van voeding, beweging, stress, slaap en hoe je lichaam nu functioneert.

Hoe?

De arts stelt medisch wetenschappelijk onderbouwde vragen, doet laboratoriumtesten en metingen op de 5 fundamenten van gezondheid: Motivation, Mind, Motion, Metabolics en Measurements. Het team van 4 verschillende specialisten kijkt op de achtergrond altijd mee naar de gegevens, analyses en uitkomsten en geeft advies op z’n terrein. Naar het voorbeeld van celebrity’s met hun teams van diëtisten, haptonomen en personal trainers krijg ook jij de perfecte samenwerking tussen disciplines. De ambitie van het Holland Health Clinic-team is jou te helpen naar het ideale level van gezondheid, wat zij noemen de Green Zone.

Resultaat?

De resultaten krijg je mee in een overzichtelijk rapport met daarin ook het advies van jouw arts. Dit advies wordt ondersteund door de Easy Health Steps: muiskleine aanpassingen met groot effect.

Zodra we een pijntje of steekje voelen of de temperatuurmeter rood gloeit, nemen we een paracetamolletje of persen we een extra netje sinaasappels. En als die hoofdpijn dan nóg niet over gaat, maken we zuchtend en met tegenzin een afspraak bij de dokter. Typisch Nederlands.

De laatste tijd heb ik me vaker afgevraagd of ik, met mijn fulltime in de gym hangen, kilo’s vitamines naar binnenwerken en voldoende slaap hebben, wel écht gezond bezig ben. Mijn lichaam mag dan wel bikini ready zijn en mijn huid glanst van gezondheid, maar glans en glitter ik net zo vanbinnen?

Steeds meer celebrities, modellen en topsporters proberen te leven in de zogenaamde ‘green zone’, wat allemaal te maken heeft met je gezondheid waarin beweging, juiste voeding en stressmanagement een belangrijke rol spelen. Je weet: ik hou van groen, dus ik wilde ook in die green zone terecht komen.

Ik klopte aan bij de Holland Health Clinic die je helpt om in de green zone te komen en vooral om hierin te blijven. Tijdens een consult met een arts wordt er gekeken naar vijf fundamenten: motivatie, psyche, beweging, medische testen, slaap- en stressbalans en voeding. Zie het als een APK’tje voor je lichaam. Na een consult  en wat huiswerk krijg je uiteindelijk een compleet plaatje van je gezondheid.

Dat rapport dat ik in mijn handen kreeg was verrassender dan ik verwacht had. Mijn zone was lichtgroen, maar de perfectionist in mij wil deze natuurlijk grasgroen laten kleuren. Zo dacht ik dat ik met mijn dagelijkse drie liter water en thee zo gezond was dat afvalstoffen uit mijn lichaam verwijderd zouden worden en dat mijn routine de reden was van de gezonde blos op mijn wangen. Mijn nieren bleken in combinatie met het vele sporten echter iets minder blij mee te zijn met die litertjes verse gemberthee. Met mijn vitamine D-gehalte was niks mis (sterker nog, die bezit ik in overvloed) en ook de bordjes groenvoer doen goed hun werk, want ook met de B’tjes was niks mis. Maar ik mag dus wél wat vaker grijpen naar een appeltje. Minder rammen, meer rusten. Minder drinken, meer eten. Die Fitbit heb ik inmiddels aan Adeline gegeven en mijn eerste pilateslesje met May is geboekt.

Op naar de green zone. Een APK’tje voor je lichaam, wanneer ga jij?

Pas naar de dokter gaan als je je slecht voelt is zó typisch Nederlands. Ziek en ellendig naar de dokter gaan omdat het echt niet meer anders kan. Liever ben je altijd gezond bezig en om dit te kunnen doen heb je af en toe een check nodig.

Iedereen voelt zich wel eens moe, ellendig of net iets te zwaar. Allemaal vage klachten die soms vanzelf overgaan maar die ook wel eens té lang blijven. Vaak is er een oorzaak en als je dit weet, kun je hieraan werken. Ik doe niet per se aan ‘goede voornemens’ maar ik vond dat ik mijn gezondheid heb verslonsd in 2017 en daarom besloot ik dat dit in 2018 anders moest. Vermoeid, nét een paar kilo’s te zwaar, stijf en stukken minder sportief dan voorheen. Zo wil ik mij niet nog een jaar voelen. Tijd voor actie en wat is dan de eerste stap? Voor mij was dit een gezondheid APK bij Holland Health Clinic.

Jaarlijkse gezondheids APK

De traditionele Chinese Geneeswijze bestaat al duizenden jaren en bekijkt de mens vanuit een geheel. Je wordt ziek als de balans van het lichaam verstoord is, dit moet je zien te voorkomen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te checken of er niks aan het sluimeren is. Celebrities, topsporters en modellen zoals Doutzen Kroes zorgen goed voor hun lichaam en geest en proberen te leven in de zogenaamde ‘Green Zone’. Dit is een ideaal level van je gezondheid waaraan beweging, juiste voeding en je persoonlijke stress management enorm veel bijdragen. Ik wil ook in die ‘Green Zone‘ komen! Maar hoe?

Holland Health Clinic

De Holland Health Clinic, opgericht door Marguerite van Randwijck, helpt je om in de ‘green zone’ te komen en om hierin te blijven. Hoog tijd voor een afspraak! Tijdens mijn eerste consult met een arts wordt er gekeken naar de vijf fundamenten: motivatie, psyche, beweging, testen en voeding. Op deze manier krijg je een compleet plaatje van jouw gezondheid en vervolgens kun je daar mee aan de slag.

Hoe zit het met mijn ‘green zone’?

Je gezondheid is alles. Dus toen ik voor een consult richting de Holland Health Clinic ging, wilde ik graag een paar dingen uitvogelen die mijn huisarts ‘minder belangrijk’ vindt. Een van de belangrijkste dingen om te weten te komen was voor mij: hoe zit het met mijn hormonen? Ik heb een trage schildklier en dat komt door de ziekte van Hashimoto waarbij het lichaam je eigen schildklier aanvalt. Bij de internist krijg je pillen maar ik geloof niet dat dit de enige manier is om jezelf beter te voelen. Er is namelijk zoveel winst te behalen met voeding en een aangepaste levensstijl. Tijdens het consult moest ik een uitgebreide vragenlijst beantwoorden, er werd bloed afgenomen en ik moest wat lichamelijke oefeningen doen. Gedurende twee weken moest ik een persoonlijke fitbit dragen en alle verzamelde informatie werd bestudeerd door een een team van fysiotherapeuten, psychologen, voedings- en bewegingsdeskundigen.

Er is niks mis!

Tijdens een tweede gesprek werden mijn persoonlijke resultaten besproken. GOD. Ik hoop dat ik niks heb maar ge weet het nie hè? Daarom laat je het ook checken. Gelukkig heb ik geen onontdekte ziektes of andere lichamelijke kwaaltjes. Good to know! Wél is er verbetering nodig. Als ik in een volgend leven zou reïncarneren in een voorwerp, dan zou ik waarschijnlijk een jojo zijn. Drie kilo eraf, vier erbij. Het is de story of my freaking life. Ik drink teveel alcohol en het snacken mag ook minder. Omdat ik het moeilijk vindt wat ik precies moet eten, is een consult bij een mesoloog/ voedingsdeskundige verstandig. Zij kan mij precies vertellen wat ik wel of beter niet kan eten. Zo drink ik niet alleen teveel alcohol, ook de dagelijkse liters kruidenthee zijntoo much. En waarom schrap ik peulvruchten uit mijn dieet? Ik dacht dat ik er goed aan deed maar is dat wel zo? Soms zie je met alle informatie door de bomen het bos niet meer.

Wat beweging betreft: op dat gebied moet ik een schop onder mijn kont krijgen. Ik kom niet aan de norm en dat terwijl ik twee keer in de week ga hardlopen! Dan denk je: dat zit wel snor. Niet dus. In plaats van twee keer ga ik nu drie keer en ik moet vaker ‘nee’ zeggen. Nee tegen snackjes, alcohol maar vooral NEE tegen afspraken. Want wat psyche betreft: het mag allemaal ietsje mindfuller. Mijn agenda staat bomvol en dat houd geen mens vol. Ik wil alles doen, meemaken en beleven zelfs als dat energie gaat kosten. Belachelijk eigenlijk en dat weet ik heus wel. Slow living is mijn nieuwe manier van leven en daarom zal ik vaker ‘nee’ verkopen. Je kunt niet alles doen of meemaken. In plaats van de zoveelste borrel doe ik er verstandiger aan om naar een yogales te gaan. Keep you posted!

Wil jij ook weten of je gezond bent? Ga dan naar de website van Holland Health Clinic.

Op een mooie manier ouder worden gaat niet alleen over het in de plooi houden van je gezicht. Het gaat over het in goede conditie houden van het hele lichaam. Maar hoe zorg je ervoor dat de gevolgen van het ouder worden vertragen? Een manier is om je te laten begeleiden door medische experts. Bij Holland Health Clinic zijn ze gespecialiseerd in het kaart brengen van je gezondheid en het geven van waardevolle adviezen op dit gebied. Ik ging er langs voor een health check. Lees snel verder voor mijn ervaring!

METEN IS WETEN

Ik ben gek op het bijhouden van cijfertjes en grafieken. Ook als het om mijn gezondheid gaat. Dus toen Holland Health Clinic mij uitnodigde voor het doen van een algehele health check, hoefde ik niet lang na te denken. Ik bezoek natuurlijk wel vaker artsen voor het nodige preventieve (en anti-aging) onderzoek, maar de ervaring leert dat elke praktijk zijn eigen aanpak en stokpaardjes heeft.

DE BENADERING VAN HOLLAND HEALTH CLINIC

Holland Health Clinic maakt gebruik van 5 pijlers om de gezondheid te bepalen. Deze zijn:

  • motivatie
  • beweging
  • voeding
  • psyche
  • metingen

Leuk om verder te noemen is dat je bij HHC niet door zo maar 1 arts wordt geholpen. Nee, bij deze Amsterdamse club staat een heel team aan artsen tot je beschikking, met elk een deskundigheid op een bepaald gebied.

GREEN ZONE

Alle aspecten die ik hierboven noemde worden in kaart gebracht, zodat er een duidelijk totaal beeld ontstaat van algehele gezondheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde Green Zone maatstaf. Dit is het ideale gezondheidsniveau waarbij de lichamelijke parameters in balans zijn. Als je op alle testen goed scoort, zit in de Green Zone. En heb je de grootste kans om op een gezonde manier 85 jaar te worden. “Krachtig tachtig”, noemen ze dat bij HHC. Hoe bereik je dit volgens hen? Door een juiste combinatie van regelmatige beweging, de juiste voeding en persoonlijk stress management. Een zogenaamde holistische aanpak dus.

MIJN CONSULT

Maar liefst 1,5 uur werd er voor me uitgetrokken in het statige pand in Amsterdam-Zuid. De intake werd gedaan door dr. Stèfanie IJzer. Zo werden er o.a. vragenlijsten over mijn lifestyle doorgenomen, maar moest ik ook aan de slag. Denk aan behendigheidsoefeningen en ook mijn lenigheid werd uitgebreid getest. Verder werd mijn bloeddruk gemeten en nam dr. IJzer bloed af. Even diep ademhalen, want ik ben niet zo’n held als ze in me prikken…. Het bloed werd hierna aan een laboratorium gestuurd voor onderzoek.

NA HET CONSULT

Bij het afscheid kreeg ik een mooi zwart bandje om mijn arm bevestigd. Een Fit Bit, die ik gedurende 1 week moest dragen en daarna per post weer kon terugsturen. Met deze tracker kunnen de artsen nl. nog nauwkeuriger bepalen hoe het met de gezondheid gesteld is. Dit bandje houdt keurig bij hoeveel je beweegt op een dag en hoe je slaappatroon eruit ziet.

DE UITSLAG

Het duurt ongeveer 2 weken voordat de uitslag van alles bekend is. Deze wordt je persoonlijk toelicht door middel van een video belverbinding, gevolgd door het ontvangen een uitgebreid rapport. Geinig verpakt als een cadeautje. Mooie metafoor, want een goede gezondheid is natuurlijk een groot cadeau!

VERBETERPUNTEN

Je begrijpt vast dat ik na al deze metingen en keuringen, razend benieuwd was naar mijn eigen uitslag. Gelukkig scoor ik aardig goed “Green Zone-technisch”. Toch is er nog een aantal verbeterpunten. Iets met glaasjes alcohol en zo. I know…. maar het is ook zo lastig om hier in Frankrijk die heerlijke roséetjes en andere drankjes af te slaan. Gelukkig geven ze bij HHC ook praktische tips. Door meer water te drinken, drink je automatisch minder alcohol. Ik zal ook gewoon weer wat vaker mijn non-alcoholische cocktail maken. Beloofd!

Verder mag ik best wat flexibeler worden in mijn onderrug en bovenbenen. Het doen van extra strekoefeningen kan daarbij helpen. Gaan we ook mee aan de slag, want ik wil natuurlijk wel gewoon mijn veters kunnen blijven strikken als ik straks Forever 79 ben ;-).

GEEN GARANTIE

Hoe goed testuitslagen ook mogen zijn, helaas heeft natuurlijk niemand de garantie écht 85 jaar te worden. Maar het is natuurlijk wel een leuke manier om inzichtelijk te krijgen hoe het met je gezondheid staat. Wat doe je goed en wat kan beter? Met die wetenschap kan je absoluut je voordeel doen. En wordt de kans om op een gezonde manier een respectabele leeftijd te bereiken een stuk groter.

MIJN ERVARING MET HOLLAND HEALTH CLINIC

Leuk, om op een presenteerblaadje de status van je gezondheid te krijgen aangereikt. En dan ook nog eens op een losse, maar zeer professionele manier. Duidelijk en overzichtelijk vond ik ook het rapport met de uitslagen. De aanpak is holistisch en deze manier heb ik nog niet eerder gezien. Maar daar blijft het niet bij. Er worden persoonlijke, praktische handvatten aangereikt om zwakkere punten van je gezondheid te verbeteren. Daar kan je echt iets mee. Kortom, ik kan je van harte aanbevelen om een health check te doen bij Holland Health Clinic!

KOSTEN

Ben je na mijn verhaal enthousiast geworden en wil je zelf ook eens in kaart hebben gebracht hoe gezond je eigenlijk bent? Een health check zoals ik die heb gedaan, kost 350,00 euro. Dit is inclusief de eerste intake, het bloedonderzoek, de bespreking van de resultaten. En na 6 maanden krijg je voor dit bedrag een follow up, om te zien of er resultaat is geboekt.

07.00 uur
Marguerite leest met een kopje koffie de krant voor de rest wakker is.

07.30 uur
Iedereen smeert zelf brood. De kinderen checken Instagram, de ouders lezen de krant.

08.30 uur
De kinderen gaan op de fiets naar school. Marguerite en Steven lopen naar werk.

11.00 uur
Marguerite behandelt mensen met fillers en botox. Steven spreekt af met potentiële zakenpartners.

15.30 uur
Marguerite komt thuis en kookt. De kinderen maken huiswerk na school.

19.00 uur
Steven gaat naar hot yoga, de kinderen hockeyen of kickboksen.

20.00 uur
Wie thuis is eet mee, soms voor de tv. Marguerite en Steven werken nog, hebben borrels of een diner.

22.30 uur
Marguerite gaat naar bed, Steven volgt om half twaalf.

Cosmetisch arts Marguerite van Randwijck-Jacobze (46) en haar man Steven (48) runnen samen een gezin én een bedrijf. „We zijn honderdtachtig graden anders. Af en toe botst dat prachtig.

Marguerite: „Ik vind het heerlijk om met een krantje wakker te worden voor de rest naar beneden komt.”
Steven: „Tijdens het ontbijt mag je bij ons lekker Instagrammen als puber, je bent natuurlijk net negen uur offline geweest!”
Marguerite: „Dat is een grapje, we proberen wel het goede voorbeeld te geven.”
Steven: „Ik lees de NRC en Marguerite De Telegraaf, gewoon op papier.”
Marguerite: „De kinderen zitten op Snapchat of Instagram. Maar ze pakken ook hun schooltassen. Iedereen smeert zelf brood.”
Steven: „’s Ochtends spreek ik met investeerders of potentiële partners af, op kantoor of in een koffietentje. Ik had altijd managementfuncties en daarna heb ik tien jaar bedrijven geadviseerd over verandermanagement. Sinds 1 maart ben ik fulltime bezig met het uitbouwen van ons bedrijf, de Holland Health Clinic.”
Marguerite: „Ik heb drie dagen per week spreekuur bij Doctors at Soap, van negen tot drie. Daar werk ik als cosmetisch arts. Ik behandel mensen alleen met botox, fillers en medische peelings. Snijden, dat doet de plastisch chirurg. Ik ben opgeleid tot huisarts en nu geregistreerd als basisarts. Op woensdag doe ik spreekuur bij de Holland Health Clinic, op de andere dagen doen de andere artsen en specialisten dat.”

Tweede koffie

Steven: „We kennen elkaar uit de universiteitsbibliotheek in Leiden. Ik heb fiscaal bedrijfsrecht gestudeerd, Marguerite deed geneeskunde. Ik zag haar de trap aflopen en dacht: deze kip moet ik hebben. Toen dacht jij: deze kleine man met de grote mond moet ik niet hebben, haha.”
Marguerite: „Deze stoere man, dacht ik.”
Steven: „Oh ja, uiteraard. Ik vind het onwijs lachen, samenwerken. Ik ken Marguerite al 25 jaar en ben al 25 jaar verliefd op haar. We zijn al achttien jaar getrouwd maar totdat we samen een bedrijf begonnen wist ik een paar dingen toch nog niet.”
Marguerite: „Wel lief blijven hè?”
Steven: „Ik dacht vroeger altijd dat ik in creatieve oplossingen dacht, maar nu ik met Marguerite samenwerk, merk ik dat ik meer degene ben die beren op de weg ziet!”
Marguerite: „Ik ben arts hè, elke tien minuten kom ik met een nieuwe oplossing.”
Steven: „We zijn honderdtachtig graden anders. Ik mag niks van haar en zij moet van alles van mij. Af en toe botst dat prachtig.”
Marguerite: „Vroeger hadden we wel eens conflicten over de opvoeding, nu soms ook over ons bedrijf. Daarom hebben we de regel ingevoerd dat er voor negen uur ’s ochtends niet over werk wordt gepraat.”
Steven: „De afspraak is dat we vragen: heb jij je tweede koffie al gehad? Dat is codetaal voor ‘ben jij klaar om te praten over de business’.”
Marguerite: „Toen ik geneeskunde studeerde vond ik het al gek dat mensen pas naar de dokter gaan als ze ziek zijn. Waarom ga je niet wat eerder? Bij de Holland Health Clinic meten we je gezondheid op basis van wetenschappelijk effectief bewezen onderzoek. We kijken naar motivatie, slaap en stress, meten je bewegingspatroon, bloedwaarden en kijken naar voeding. Daarna maken we makkelijke aanpassingen die je gezondheid bevorderen.”
Steven: „Mijn cholesterolgehalte was bijvoorbeeld te hoog. Nu tracht ik meer groente te eten en alleen dingen met minder dan 15 gram suiker per 100 gram. Een simpele stap, maar dat geeft mij een enorme houvast.”

Preventie

Marguerite: „Ik kom in principe elke dag om half vier thuis. Dat is het voordeel als je eigen ondernemer bent: je kan het zelf vormgeven. Meestal komen de kinderen ook rond die tijd thuis. Ik hoef ze niet meer echt te verzorgen, het is meer coachen. Gentle reminder: huiswerk? Gaat iedereen naar hockey of kickboksen? Ik begin vaak rond vijf uur met koken. Het is lastig om met zijn allen aan tafel te zitten vanwege alle sporttrainingen, maar ik zorg dat er een pan klaarstaat. Tussendoor werk ik dan nog wat achter de laptop.”
Steven: „Om kwart voor zeven proberen we iedereen te verzamelen.”
Marguerite: „Geen televisie voor zessen, dat gaat meestal goed. Het lastige is: die telefoon hebben ze nodig voor huiswerk, want alles staat op magister, het online huiswerkprogramma.”
Steven: „Je kan twee dingen doen: je kan het de hele dag verbieden…”
Marguerite: „Of je kan managen op resultaat. Ik loop regelmatig naar boven met een kopje thee, dan zie ik vanzelf of ze aan het Netflixen zijn.”
Steven: „Als de schoolresultaten omlaag gaan, dan halen we alle schermen weer even weg. Dat zorgt voor bewustwording.”

Expeditie Robinson

Steven: „We willen zoveel mogelijk met de kinderen eten, want over vijf jaar wonen ze niet meer thuis. We accepteren daarom ook dat ze voor de televisie eten, als we maar met elkaar zijn. De meiden kijken een heel vervelend programma op donderdag.”
Marguerite: „Expeditie Robinson! Maar dat kijken we met heel veel mensen. Iedereen geeft commentaar via de WhatsApp-groep van school.”
Steven: „Ik hunker naar het moment dat ik dan met mijn zoon naar de kroeg kan om pils te drinken.”
Marguerite: „De kinderen trainen meestal van zes tot half acht. Daarvoor nemen ze een noodlesoepje of een boterham. Ik probeer voor half acht het eten klaar te hebben.”
Steven: „Als ik kook eten we iets later. Op donderdagavond hockey ik en ik doe ook nog aan hot yoga twee keer per week.”
Marguerite: „Ik houd niet zo van sporten eerlijk gezegd, maar ik moet wel wat doen omdat ik veertig plus ben. Nu doe ik dus pilates op zaterdagochtend. Heel af en toe doe ik met grote weerstand een HIIT-training en ik wandel heel veel. Golfen vind ik ook heel leuk, maar daar heb ik te weinig tijd voor.”
Steven: „Ik combineer golfen vaak met een zakelijke afspraak. Als ik ruzie wil hebben met Marguerite dan ga ik op zaterdag golfen want dan moet zij de hele klerenzooi naar hockey heen en weer rijden.”