Actuele innovaties in de gezondheidsindustrie

Actuele innovaties in de gezondheidsindustrie


Article written by: Steven van Randwijck, 
founder Holland Health Clinic

De gezondheidszorg is altijd onderhevig aan ontwikkelingen in onderzoek en technologie. In de afgelopen jaren hebben dit soort ontwikkelingen zich in hoog tempo opgevolgd door de opkomst van slimme technologieën. In dit artikel worden 7 actuele innovaties behandeld die al veel invloed hebben, of opkomend zijn in de gezondheidszorg. 

 

1 – Artificial Intelligence  

Kunstmatige intelligentie systemen hebben de potentie om sneller en accurater diagnoses te stellen. Dit wordt bijvoorbeeld al toegepast op het gebied van beroertes, oogziektes, hartziektes en huidkanker. 

 

2 – Virtual Healthcare 

Virtual healthcare komt neer op de communicatie tussen gezondheidsspecialisten en patiënten door middel van technologie. Bijvoorbeeld m.b.v. videogesprekken, berichten en mobiele apps. Dit biedt de mogelijkheid om tijd te besparen voor zowel de specialist als de patiënt, maar tegelijkertijd moet rekening worden gehouden met de kwaliteit van de zorg. 

 

3 – Nanowetenschap 

Kleinere medicijnen en preciezere bezorgsystemen kunnen zorgen voor gerichtere toepassing van medicatie. Een voorbeeld is dat chemotherapy direct in geselecteerde tumoren zou kunnen worden gericht, in plaats van het hele lichaam daaraan bloot te stellen. 

 

4 – Virtual Reality 

Virtual reality heeft voornamelijk de associatie met vermaak, maar begint in de gezondheidszorg een steeds grotere rol te spelen. Zowel bij gebruik door specialisten als door patiënten. Radiologen die slagaders in een virtuele wereld hebben gezien kunnen bijvoorbeeld vaak een betere diagnose doen. Aan de kant van de patiënt kan virtual reality bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van pijn en het werken aan trauma’s. 

 

5 – 3D printen

3D printen wordt al langere tijd in de gezondheidszorg ingezet en heeft zich breed ontwikkeld. Van protheses tot medicijn omhulsels en zelfs “organoids”, organen gemaakt van stamcellen die in het lichaam van een patiënt kunnen groeien en de functie overnemen als een ander orgaan uitvalt, behoren tot de huidige opties van 3D printen.  

 

6 – Robotchirurgie

Bij een robotgeassisteerde ingreep worden normaliter een camera en gemechaniseerde armen gebruikt die artsen de mogelijkheid geven om met meer controle en precisie te werk te gaan. De voordelen hieraan zijn; minder risico op complicaties zoals infectie, minder pijn en bloedverlies, snellere revalidatie en minder zichtbare littekens. 

 

7 – Fasting Mimicking

Fasting mimicking is een vorm van vasten waarbij een uitgebalanceerd dieet wordt gevolgd. Hierdoor komt het lichaam in de ‘vastenmodus’, wat vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, zonder de voedselinname stop te zetten. Deze combinatie is zeer voordelig tijdens de behandeltrajecten van verschillende ziekten vanwege twee redenen. 1) Omdat niet gestopt wordt met eten voorkomt dit dat patiënten zwakker worden terwijl ze tegelijkertijd wel de gezondheidsvoordelen van vasten meekrijgen. 2) Behandelplannen tegen ziektes in samenwerking met de ontwikkelingen in het lichaam die een vastendieet veroorzaken, kunnen elkaar ondersteunen en versterken.