We know everything about Hormones

Ik wil alles weten over mijn hormonen

Jouw Hormonen

De chemie tussen Sex, Slaap en Slank 

Sex

Een laag libido bij vrouwen kan ontstaan door hormonen die uit balans zijn. Ook vrouwen hebben testosteron nodig om zin te krijgen in sex. Normaal gesproken maken zij dit in voldoende mate aan, alhoewel veel minder dan de man (uiteraard). Toch is testosteron alleen niet alles bepalend voor ons libido. Het totale beeld van beweging, voeding, slaap, vrouwelijke en mannelijke hormonen, maar ook het schildklierhormoon- en cortisolniveau hebben invloed op onze seks drive.

Slaap

Een tekort aan slaap haalt je hormonen cortisol en melatonine uit balans. Gemiddeld hebben we echt 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Slaap je minder of word je ’s nachts gestoord in je slaap, dan gaat je cortisol omhoog. Inmiddels weet de medische wetenschap dat een verhoogd cortisol een negatieve invloed heeft op je gewicht. Ook chronische stress zal zorgen voor hoge niveaus van cortisol in je lichaam: je lichaam denkt namelijk dat er gevaar is en zal je op scherp laten staan. Dit hoge niveau van cortisol verstoort echter allerlei herstelprocessen en balansen in je lichaam. Fluctuerende niveaus van cortisol kunnen je het gevoel geven dat je enerzijds opgefokt bent en tegelijkertijd opgebrand. Je kunt ’s avonds laat niet in bed komen maar ‘s morgens vroeg word je uitgeput wakker.

Melatonine is het hormoon waarvan je in slaap valt. Dit hormoon wordt aangemaakt in de hypofyse. Met het veranderen van de vrouwelijke hormonen bij vrouwen boven de 40 zien we dat ook de slaap lichter wordt. Een andere belangrijke invloed op de melatonine productie zijn onze digitale apparaten. Naarmate er meer (blauw) licht aanwezig is, komt de melatonineproductie minder op gang en is het melatoninegehalte lager. En hoe lager het niveau van dit hormoon, hoe minder diep de slaap. En dat heeft weer effect op je cortisol levels. Daarom is het dringende advies geen digitale apparaten met flitsende schermen meer te gebruiken na 21 uur (ja, ook je telefoon), heel effectief.

Slank

Overgewicht kan een gevolg zijn van de (dis)balans van je hormonen, soms nog meer dan verkeerde voeding of te weinig beweging. Natuurlijk zijn voeding en beweging ook van grote invloed, maar met een hormoonhuishouding uit balans kan afvallen soms niet lukken.

Daarnaast veranderen er met het ouder worden een aantal hormonale systemen. Zo neemt het testosteronniveau af, wordt het hormoon DHEA minder en gaan bij vrouwen begin 40 de vrouwelijke hormonen schommelen om het lichaam voor te bereiden op de overgang. Ook neemt langzaam de spierkracht af wat verminderde energieverwerking tot gevolg heeft waardoor overtollige voeding wordt opgeslagen als vet. Aan de andere kant zorgt een te hoog cortisollevel (het stresshormoon) ook voor vetopslag. En te veel insuline in je bloed zorgt ervoor dat je op dat moment geen vet gaat verbranden. Ook leidt een traag werkende schildklier voor een lage vetverbranding. Kortom: als je ondanks gezond eten toch vet of vocht vasthoudt, kan dat wijzen op een hormonale disbalans.

Alles weten over jouw hormonen?

Met de Hormones Check geven we je inzicht en kennis over jouw hormoonwaardes.

Ons team van artsen staat voor je klaar. Wij zijn specialisten in medische analyses over jouw hormonen en wij hebben de tijd om al jouw vragen te beantwoorden

R

Ik wil mijn hormonen checken

R

Ik heb stemmingswisselingen

R

Ik ben continue moe

R

Ben ik in de overgang?

R

Ik slaap slecht

R

Ik kom aan in gewicht

Hormones Check

 

Slecht slapen, weinig concentratie of een laag libido?

Dat zijn allemaal voorbeelden van klachten en aandoeningen die worden gelinkt aan een onevenwichtige aanwezigheid of balans van hormonen in het lichaam.

Bij Holland Health Clinic bieden we inzicht en begeleiding, niet uitsluitend een momentopname.

Samen vormen we een 360 graden beeld van jouw hormoon huishouding en maken een lange termijn plan dat past bij jou. 

 

 

Wat zit er in de Hormones Check?

Gesprek met de arts

Je voert twee consulten: De intake en het bespreken van de resultaten. Op deze manier kan de arts alle vragen beantwoorden en je inzicht geven in jouw hormoonhuishouding. Tijdens de intake stelt de (vrouwelijke) arts vragen en kijk je samen naar je huidige situatie.

Hormoon Lab Test

Door middel van een bloedtest worden 7 hormonen in kaart gebracht. Het state-of-the-art laboratorium garandeert de zuiverste uitkomsten en staat in voor de beste kwaliteit. 

Vragenlijst & Metingen

Door middel van vragenlijsten wordt er kwalitatief inzicht verkregen in jouw leefstijl, slaappatroon en leefpatroon. Daarnaast doen we een aantal essentiele fysieke metingen. 

Resultaten gesprek

Na 7 dagen volgen de resultaten in een persoonlijk gesprek met de arts. We nemen de tijd voor al jouw vragen en geven inzicht in jouw hormoon balans en wat je kan doen om die balans te verbeteren. Personalized medicine! 

Boek vandaag jouw afspraak