Een dieet wat de darmen herstelt: de positieve effecten van fasting-mimicking tegen darmproblemen

Een dieet wat de darmen herstelt:

De positieve effecten van fasting-mimicking tegen darmproblemen


Article written by: Steven van Randwijck,
founder Holland Health Clinic

Een recent onderzoek van USC (University of Southern California) heeft aangetoond dat fasting-mimicking positief werkt tegen inflammatoire darmziekten. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports en bespreekt de voordelen van het regelmatig volgen van een fasting-mimicking dieet.

In het onderzoek o.l.v. Dr. Valter Longo werd een laboratorische proef gedaan met muizen, in combinatie met een klinische test met mensen. De resultaten toonden aan dat een fasting-mimicking dieet eigenlijk twee positieve effecten heeft die direct de darmproblemen verminderen. Ten eerste zorgt het dieet voor een vermindering van darmontstekingen. Ten tweede zorgt het voor een vermeerdering van stamcellen, deels door het uitbreiden van gunstige darmflora.

Een belangrijk nieuw inzicht is dat bijvoeden tijdens het vasten essentieel is voor de positieve effecten. Een fasting-mimicking dieet doet precies dat. Voorheen focusten onderzoeken voornamelijk op het verminderen van eten, terwijl de voedingsstoffen van een fasting-mimicking dieet onmisbaar blijken te zijn voor het remmen van darmontstekingen. Bij de controlegroep die zich hield aan een water vasten dieet werden niet dezelfde positieve effecten gevonden door het gebrek aan die voedingsstoffen. 

Los van de positieve effecten tegen inflammatoire darmziekten, wordt in het onderzoek ook onderstreept dat fasting-mimicking een veilige manier van vasten is die makkelijker vol te houden is dan bijvoorbeeld water vasten. Een fasting-mimicking dieet is een plantaardig dieet wat laag in calorieën is en ervoor zorgt dat lichaamscellen het idee krijgen dat het lichaam aan het vasten is. Het eens in de zoveel tijd gebruik maken van dit dieet kan volgens Valter Longo zelfs een oplossing zijn voor mensen met slechte eetgewoonten.

Je zou fasting-mimicking als een periodieke reiniging kunnen zien voor darmen en het hele lichaam. Benieuwd naar de effecten van dit dieet op jouw lichaam? Bekijk hier het 5-daagse fasting-mimicking dieet van Prolon. 

 

Fasting-mimicking positieve effecten tegen darmproblemen