Stress kan haarfijn gemeten worden

Stress kan haarfijn gemeten worden

Je haar kan een hele hoop vertellen over hoe het fysiek met je gesteld is. Zo vind je er een hoop mineralen en toxines (giftige stoffen) in terug. Zoals bijvoorbeeld cortisol, oftewel je stresshormoon. Een hormoon dat wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties: cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven zodat je kunt vechten of vluchten, iets dat we uit de oertijd nodig hadden om stress te overleven.

Te hoge cortisolwaardes?

Word je snel ziek, heb je een grotere eetlust of slaap je slecht? Het zou goed kunnen dat de cortisolwaardes in je lichaam te hoog is. Een van de meest voorkomende veroorzakers van een verhoogd cortisol is veel en langdurige stress. Dit kan op de langere termijn zeer schadelijke gevolgen hebben voor je lichaam en geest.

Het onderzoeksteam van Erasmus MC, onder leiding van Laura Manenschijn, testte het hoofdhaar van ruim 200 personen. Bij gezonde vrouwen met lang haar vonden zij variaties in het cortisolniveau als gevolg van psychologische stress over een langere periode. Daarnaast zagen zij ook een verband tussen het cortisolniveau in het haar en de omvang van de buik.

Meten is weten

Het meten van het cortisolgehalte in het haar kan dus een goede methode zijn om in kaart te brengen hoeveel cortisol over een langere periode in het lichaam aanwezig was. Via haaranalyse meten wij de gemiddelde cortisolwaarde per maand. Tot wel 3 maanden terug!

Kosten

Meting inclusief consult is € 148

Onderzoek: gemiddelde cortisolstress levels over de afgelopen 3 maanden via klein hoofdhaar sample. 

Maak meteen afspraak en laat je cortisolwaarde checken
(even naar beneden scrollen…free consult)