Stress op de werkvloer ook gevolgen voor economie

Stress op de werkvloer ook gevolgen voor economie


Article written by: Steven van Randwijck, 
founder Holland Health Clinic

Hoge werkdruk, stress, burn outs, je hoort het steeds vaker en helaas lijkt het helemaal van deze tijd. Eerder deze week bracht de Volkskrant in duidelijke cijfers naar voren hoe het er in Nederland voor staat. Want naast persoonlijk ongemak en verdriet, wat moeilijk te meten is, veroorzaakt stress ook forse financiële tegenslagen. 

Werkgevers zijn steeds meer geld kwijt als gevolg van stress onder werknemers; per jaar komt dit neer op bijna 3 miljard euro. Inmiddels wordt zeker een derde van het ziekteverzuim veroorzaakt door stress. In de afgelopen jaren is dit steeds blijven toenemen. Op dit moment gaat het om 11 miljoen ziektedagen in een jaar, een miljoen meer dan vorig jaar. 1,3 miljoen Nederlanders hadden in het afgelopen jaar burn-out verschijnselen. 

De stress bij werknemers is voor een groot deel te wijten aan onhaalbare doelen. Ook wanneer werknemers niet zelf kunnen bepalen hoe ze hun werk aanpakken draagt dit bij aan stress. Los daarvan is er steeds meer aandacht voor ‘technostress’; bijna de helft van de Nederlandse werknemers geeft aan vaak, of altijd, bereikbaar te zijn buiten werktijden. Ook dit brengt aanzienlijk meer stressverschijnselen met zich mee. Dit najaar werd voor het eerst in Nederland het ‘recht op onbereikbaarheid’ opgenomen in een cao voor gehandicapten verzorgers. Wij zien telefoons in veel gevallen als negatieve energiebron. Ons advies: na 8 uur ‘s avonds gewoon wegleggen. 

Dat is dus een voorbeeld van een nodige oplossing voor een gedeeltelijke oorzaak van het stressprobleem, waarvan er hopelijk meer zullen volgen. Een andere oplossing voor werkstress is de aanwezigheid van huisdieren op de werkvloer. Ook daar schreef de Volkskrant een artikel over. Onderzoek wijst uit dat een hond op de werkvloer voor een lager ziekteverzuim zorgt. Bonne Beerda, onderzoeker gedragsecologie aan de Universiteit in Wageningen legt uit dat wanneer mensen en honden elkaar in de ogen kijken bij beide het niveau van het gelukshormoon oxytocine stijgt. Bij fysiek contact daalt bij mensen zelfs de bloeddruk en het niveau van het stresshormoon cortisol. Ook daalt de bloeddruk van mensen op het moment dat een hond aanwezig is terwijl ze veeleisende werkzaamheden uitvoeren. Ook mooi meegenomen is natuurlijk dat een hond ervoor zorgt dat er dagelijks de nodige uitlaatrondes worden gelopen en frisse neuzen worden gehaald. 

Er zijn dus al wat oplossingen tegen werkstress voorhanden, maar op dit moment blijft stress een verergerend probleem. Daarom is het belangrijkste om naar je eigen lichaam en gevoel te luisteren en te weten hoe jouw situatie ervoor staat. Inzicht in jouw stresslevels is makkelijk te meten, hier lees je alles over het meten van jouw cortisolwaarden. Wil je meer controle over jouw stress? Lees wat je er aan kan doen.