Vasten als geneesmiddel

Vasten als geneesmiddel


Article written by: Steven van Randwijck,
founder Holland Health Clinic

Vasten, en met name periodiek vasten, biedt uiteenlopende gezondheidsvoordelen. Het programma Dokters van Morgen van de AVROTROS merkt dit ook op in hun uitzending van 8 oktober. In de uitzending komt naar voren dat vasten helpt om het lichaam gezond te houden en ziektes te voorkomen, maar het helpt het lichaam ook te herstellen in het geval van ziekte. Nieuw onderzoek wijst erop dat vasten een positieve rol kan hebben bij het behandelen van o.a. darmklachten, reuma en kanker. In sommige behandelingen wordt vasten al opgenomen en de resultaten zijn veelbelovend.

 

Vasten in de behandeling van kankerpatiënten

Er is al veel onderzoek gedaan bij muizen naar de werking van vasten, en in het bijzonder intermittent fasting (onderbroken vasten), in de bestrijding van tumoren. Daaruit bleek een chemokuur, gecombineerd met intermittent fasting een erg krachtig middel wat tumoren bij muizen uiteindelijk kan doen verdwijnen. Door deze verbluffende resultaten bij muizen is er nu ook onderzoek gestart in het LUMC naar deze werking bij mensen. De eerste indicaties van deze studie zijn zeer positief. De verklaring hierachter is dat vasten er op den duur voor zorgt dat lichaamscellen zich herstellen en verbeteren, terwijl tumorcellen het juist moeilijk krijgen wanneer er niet veel calorieën beschikbaar zijn. Vasten werkt dus voordelig voor de lichaamscellen en nadelig voor tumorcellen en het lijkt er sterk op dat het effect van de chemo groter is op het moment dat tijdens de kuur periodiek wordt gevast. Daarnaast suggereert onderzoek in Italië dat vasten tijdens de chemokuur ervoor zorgt dat bijwerkingen van de chemokuur verminderen.

 

Vasten in de behandeling van reumapatiënten

In de behandeling van reuma lijkt vasten ook een positieve werking te hebben. In Duitsland wordt vasten al lange tijd opgenomen in het behandelplan en de ervaring daar is, hoewel niet wetenschappelijk bewezen, zeker positief; in een groot deel van de gevallen voelen patiënten zich veel beter. Omdat vasten ontstekingsremmend werkt, kan het ook voor gezonde mensen een middel zijn om het lijf gezond te houden.

 

In de uitzending wordt naast de veelbelovende aspecten in behandelingen van ziektes ook vooral benadrukt dat vasten heel goed is op het moment dat je lichaam gezond is. Zo zegt voedingsdeskundige dr. Samefko Ludidi: “vasten helpt je om zo lang mogelijk, zo gezond mogelijk te blijven”. Vasten zorgt ervoor dat organen zich ontdoen van beschadigde en kwade cellen en door middel van stamcellen alles weer opbouwen en het systeem vernieuwen, aldus dr. Valter Longo. Ook dr. Hanno Pijl van het LUMC raadt vasten bij gezonde mensen aan omdat het een manier is om ongunstige cellen als het ware af en toe op te ruimen.

Wil je hier nu eens zelf mee beginnen? Wij adviseren je hier graag verder over, of begin met het Prolon fasting mimicking dieet om dit op een makkelijke en veilige manier zelf te proberen.

Let op: vasten kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen bij zwangere/ lacterende vrouwen, ondergewicht/ anorexia, < 18 jaar en > 70 jaar, fragiele gezondheid door een ziekte of medische ingreep, medicatiegebruik, auto-immuunziekte en intensieve lichamelijke activiteit. Raadpleeg in dit geval de diëtist en arts van Holland Health Clinic of je eigen huisarts.

Hier kun je de aflevering vasten van Dokters van Morgen terugkijken.

Dokters van Morgen - Gezondheidsvoordelen Vasten