Waarom vasten de hersenen boost

Waarom vasten de hersenen boost


Article written by: Steven van Randwijck, 
founder Holland Health Clinic

In voorgaande artikelen hebben we veel aandacht besteed aan de positieve effecten van vasten op jouw lichaam. In dit artikel focussen we op de werking van intermittent fasting op de hersenen specifiek. Vasten heeft vergelijkbare effecten op het brein als intensief sporten en cognitieve uitdaging. Professor Mark Mattson legt in een TEDx talk uit waardoor dat komt, wij vatten het hier voor je samen. 

Dat vasten goed is voor de hersenen heeft verschillende oorzaken, maar de algemene take-away van Mattson’s presentatie is dat vasten een uitdaging is voor je brein. Je brein reageert daarop door zich aan te passen en stress-reactie paden the activeren, die helpen bij het omgaan met stress en het bieden van weerstand tegen ziektes. 

Een tweede reden waarom vasten goed is voor je brein zijn ketonen. Deze maak je aan door te vasten. Tijdens een normaal dieet gebruikt je lichaam voeding om deze om te zetten in energie. Deze energie wordt bewaard in je lever, voor zo’n 10 à 12 uur. Stel; je eet 3 maaltijden per dag, dan zal die energie dus nooit leeg raken (tenzij je intensief gaat sporten). Maar je lichaam zal pas vet gaan verbranden wanneer die opgeslagen energie uitgeput raakt en dan pas worden ketonen aangemaakt.

Waarom ketonen zo goed zijn voor het brein wordt nog onderzocht. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat ze fungeren als alternatieve brandstof voor de hersenen wat de energielevels in neuronen boost. Daarnaast onderdrukken ketonen toevallen en worden ketogene diëten gebruikt in de behandeling van epilepsie patiënten. 

Ten derde zorgen workouts en intermittent fasting er beide voor dat de productie van proteïnen in het brein toenemen. Deze bevorderen de groei van neuronen, de connectie tussen neuronen en de sterkte van de paden tussen de neuronen; al met al dus jouw cognitieve functies, denk hierbij aan leervaardigheden en geheugenvermogen (Cheng, et al., 2012). 

Het vierde punt is dat intermittent fasting ervoor kan zorgen dat beschadigd DNA wordt gerepareerd. Het oefenen van jouw neuronen veroorzaakt milde oxidatieve stress waardoor cellen hun vermogen vergroten om oxidatieve schade aan het DNA te herstellen.  

Ten slotte zullen, in het geval van een fasting mimicking dieet, rond dag 4/5 stamcellen worden aangemaakt. Dat helpt de hersenen, omdat neuronen worden ontwikkeld vanuit stamcellen. 

“Je zult merken dat je op de dagen dat je niet zoveel eet, productiever bent.” Zo sluit Mattson zijn presentatie af. 

Meer informatie over intermittent fasting of fasting mimicking, lees je hier, of tussen onze andere artikelen in het overzicht. Of scroll naar beneden om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Wil je zelf aan de gang met fasting mimicking? Bestel dan hier het 5-daagse fasting mimicking dieet. 

Let op: vasten kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor zwangere/lacterende vrouwen, mensen met ondergewicht/anorexia, < 18 jaar en > 70 jaar, met een fragiele gezondheid door een ziekte of medische ingreep, medicatiegebruik, auto-immuunziekte en intensieve lichamelijke activiteit. Raadpleeg in dit geval de diëtist en arts van Holland Health Clinic of je eigen huisarts.