Wat is Fasting Mimicking?

Wat is Fasting Mimicking?


Article written by: Marguerite van Randwijck,
Arts Holland Health Clinic

Fasting mimicking is een vorm van vasten waarbij een zorgvuldig afgemeten dieet wordt gevolgd. Door deze afgemeten hoeveelheden van voeding die je binnenkrijgt wordt het lichaam eigenlijk voor de gek gehouden: het denkt dat het aan het vasten is terwijl je toch eet. Daarnaast kan vanwege dit dieet voor een langere periode gevast worden, dit is heel fijn, want sommige voordelen van vasten komen pas in werking bij 4 á 5 dagen vasten. Het fasting mimicking dieet (FMD) is ontwikkeld door Dr. Valter Longo, leider van het Longevity Insitute van de Universiteit van Zuid Californië en auteur van het boek ‘Het Lang Leven Dieet’.

Wat gebeurt er tijdens een fasting mimicking dieet? Doordat je lichaam denkt dat het een voedseltekort heeft en wil overleven, komen er verschillende processen in werking. In eerste instantie haalt je lichaam energie uit calorieverbranding, ook de hersenen halen daar hun energie vandaan. Op het moment dat er geen calorieën meer zijn zal het lichaam iets anders moeten doen. Wat er dan gebeurt is dat het lichaam overgaat van glucoseverbranding naar verbranding van eigen vetcellen. Daardoor komen ketonen vrij waarmee de hersenen toch van energie kunnen worden voorzien.

Daarnaast heeft vasten effect op de lichaamscellen. Allereerst gaan de lichaamscellen in een beschermende modus. Om verder energie te besparen worden inefficiënte en beschadigde cellen en celcomponenten opgeruimd en gerecycled tot energie. Bij een periode van ongeveer 4 dagen vasten wordt de aanmaak van stamcellen in het beenmerg gestimuleerd (NB vast niet langer dan 5 achtereenvolgende dagen). De beschadigde en inefficiënte cellen worden door de stamcellen opgespoord en vervangen. Hierdoor blijven jonge functionele cellen over. 

Een nadeel aan verschillende vormen van vasten is dat naast vetverbranding, op een gegeven moment ook spiercellen worden afgebroken. Dit komt omdat spiercellen veel energie gebruiken en het lichaam in een hongerperiode juist energie wil besparen. Echter treedt deze werking tijdens een FMD niet op vanwege de afgemeten voedingsstoffen die het lichaam binnen blijft krijgen.

Fasting mimicking is een vorm van intermittent fasting (periodiek/onderbroken vasten), die op een veilige manier 5 dagen vol te houden is. Hierdoor kom je bij een FMD ook aan bij de fase waarin het lichaam stamcellen aanmaakt, dit is bij minder lang vol te houden vasten diëten niet het geval. Een ander voordeel van mimicking fasting, t.o.v. bijvoorbeeld watervasten, is dat door afgemeten voeding geen spierafbraak plaatsvindt. Afgezien van de duur, is fasting mimicking ook makkelijker vol te houden dan andere vormen van vasten, omdat het mentaal erg lastig is een periode te stoppen met eten.

Meer weten over fasting mimicking? Kijk bijvoorbeeld eens hier:

Wil je zelf ervaren wat de invloed van het fasting mimicking dieet op jouw lichaam is? Bestel direct het 5-daagse fasting mimicking dieet. 

Let op: vasten kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor zwangere/lacterende vrouwen, mensen met ondergewicht/anorexia, < 18 jaar en > 70 jaar, met een fragiele gezondheid door een ziekte of medische ingreep, medicatiegebruik, auto-immuunziekte en intensieve lichamelijke activiteit. Raadpleeg in dit geval de diëtist en arts van Holland Health Clinic of je eigen huisarts.