Wat kun je zelf doen om dementie te voorkomen?

Wat kun je zelf doen om dementie te voorkomen?


Article written by: Steven van Randwijck,
founder Holland Health Clinic

Het is je in het nieuws van vorige week vast niet ontgaan; wetenschappers roepen het kabinet op om meer in te zetten op de preventie van dementie, door een gezonde levensstijl aantrekkelijker te maken. Er wordt door de regering veel geïnvesteerd in het zoeken naar een medicijn tegen dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is. Helaas leveren die investeringen nog lang niet genoeg op, na jaren onderzoek lijkt een medicijn nog ver weg. Maar wel valt er een slag te slaan in de preventie van dementie. Kenmerken in de levensstijl hebben bepalen voor een deel de kans op dementie. Volgens Alzheimer Nederland kan in 30% van de gevallen dementie voorkomen worden. Een gezonde levensstijl en het geoefend houden van de hersenen is daarbij erg belangrijk. Daarom roepen wetenschappers de regering op om meer te doen aan het gemakkelijk maken van een gezonde levensstijl. Wat zijn de belangrijkste punten om dementie te voorkomen? En hoe kan je er zelf vanaf vandaag al bewust mee omgaan?

Gezonde voeding

Een goede gezondheid is deels afhankelijk van wat het lichaam ontvangt. Gezonde voeding is hierbij essentieel. Om hieraan te werken zijn de volgende dingen belangrijk. Zorg dat je voldoende groente, fruit, vis, omega 3 en vitamine B binnen krijgt. Wees vooral ook bewust bezig met het niet te veel innemen van suiker. Daarnaast is het belangrijk om alcohol gebruik te matigen en te stoppen met roken.

Beweging

Lichaamsbeweging zorgt voor meer bloedtoevoer naar de hersenen. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van het beschermende eiwit ‘brain-derived neurotrophic factor’ en speelt het een rol in het bestrijden en voorkomen van overgewicht. Allemaal factoren die met dementie samenhangen. Zorg daarom voor voldoende lichaamsbeweging en een gezonde bloeddruk. Dit doe je simpelweg door meer lichaamsbeweging in je routine te verwerken: pak bijvoorbeeld de fiets, neem een coffee-to-walk of ga met de trap in plaats van met de lift. 

Cognitieve activiteiten

Voor de hersenen is het goed om ze geoefend te houden, daag je brein dus uit! Het is goed voor de hersenen om nieuwe dingen te leren en moeilijke taken uit te voeren. Ook sociale interactie (waarbij goed gehoor een rol speelt) vermindert de kans op dementie. 

Slaap!

Voldoende slaap is zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Zorg voor jezelf en maak het gebruikelijk om per nacht 7 a 8 uur te slapen. 

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk bijvoorbeeld hier:

Wil je duidelijk of medisch inzicht in jouw gezondheid? En weten waar jij aan moet werken om je gezondheid te verbeteren? Met onze health check brengen we gestructureerd je gezondheid in kaart.